Prenos, namestitev, registracija ter prvi zagon programa PhotoOrder


 

1 Prenos programa:

 

Na spletni strani izbranega ponudnika fotografskih storitev poišcemo PhotoOrder, ki ga prenesemo in nato naložimo na naš racunalnik.

 

1.1 Internet Explorer

Pri prenosu programa preko Internet Explorerja sta nam na voljo dve možnosti:
- 'Save' ('Shrani'): namestitveni program shranimo v želeno mapo, iz katere ga nato ročno zaženemo ali

- 'Run' ('Odpri'): namestitveni program zaženemo iz trenutne lokacije (ga ni potrebno shraniti in nato ročno zagnati).


 'Save' ('Shrani')

S klikom na gumb 'Save' ('Shrani') se odpre pogovorno okno, v katerem izberemo lokacijo, kamor želimo shraniti namestitveno datoteko. Pomembno je, da si pot do mape zapomnimo, saj bomo iz nje zagnali namestitveni program PhotoOrder. Prenos datoteke utegne trajati kar nekaj časa, saj je to odvisno od hitrosti vaše internetne povezave.


'Run' ('Odpri')

S klikom na 'Run' se datoteka prenese na računalnik (shrani se v začasno mapo) in se po končanem prenosu samodejno zažene. Prenos utegne trajati kar nekaj časa, saj je to odvisno od hitrosti vaše internetne povezave.


1.2 Mozilla/Netscape

Začetek prenosa datoteke na računalnik se pricne z vmesnikom, ki je prikazan na spodnji sliki. Pri brskalnikih Mozilla ali Netscape je privzeto shranjevanje na namizje. V primeru, da imamo nastavljeno drugače, se nam pokaže enak vmesnik kot pri Internet Explorerju, kjer izberemo mapo, kamor želimo program shraniti. Pomembno je, da si pot do mape zapomnimo, saj bomo iz nje zagnali namestitveni program PhotoOrder. Prenos datoteke utegne trajati kar nekaj časa, saj je to odvisno od hitrosti vaše internetne povezave.

 



 

2 Namestitev:

 

Če smo pri prenosu z Internet Explorerjem izbrali 'Run' ('Odpri'), se namestitveni proces prične samodejno, sicer pa moramo na računalniku poiskati shranjeno datoteko in jo zagnati z dvakratnim klikom.

Prvi vmesnik nas pozdravi in opozori, da je priporočljivo zapreti vse programe, ki se trenutno izvajajo. S klikom 'Dalje' ('Next') se pokaže vmesnik za izbiro mape, kamor želimo namestiti datoteke, potrebne za zagon programa. Če ne želimo spremeniti namestitvene mape, kliknemo 'Dalje', v nasprotnem primeru pa kliknemo 'Prebrskaj' in izberemo ciljno mapo za namestitev.


V naslednjem koraku namestitveni proces še enkrat izpiše trenutne nastavitve in prične namešcati program. S klikom na 'Dokoncaj' ('Finish') namestitev zaključimo.

 



 

3 Odstranjevanje programa:


Za odstranjevanje programa imamo na voljo več možnosti. Operacijski sistem Windows omogoča odstranjevanje namestitvenih programov na način, ki je opisan spodaj. V nadaljevanju vam bomo pokazali, kako odstranimo program s pomočjo pripravljenih orodij operacijskega sistema Windows in s pomočjo namestitvene datoteke.

 

3.1 'Dodaj ali odstrani programe' oz. 'Add or Remove Programs'

Program odstranimo tako, da poiščemo Nadzorno ploščo (Control Panel).

Start ---> Nadzorna plošča (Control Panel).

V Nadzorni plošči poiščemo ikono 'Dodaj ali odstrani programe' oz. 'Add or Remove Programs'.

Za odstranitev programa označimo možnost 'Odstrani' in kliknemo gumb 'Dalje'. Preden se izvrši brisanje programa, se moramo odločiti, če želimo aplikacijo in vse njene komponente popolnoma odstraniti. Ker je naš namen odstranitev, kliknemo gumb 'V redu' ali 'Ok'. Med brisanjem nas računalnik opozori na določene datoteke, ki bi z izbrisom vplivale na delovanje drugih programov, zato le-teh ne izbrišemo.         

 

3.2 Odstranitev s pomočjo namestitvene datoteke

Program odstranimo tako, da poiščemo namestitveno datoteko, s katero smo program namestili na naš računalnik. To datoteko zaženemo z dvoklikom nanjo. Odpre se nam pogovorno okno, ki nas sprašuje po spreminjanju trenutne namestitve. Tu izberemo 'Odstrani' ('Remove') in kliknemo na gumb 'Dalje' oz. 'Next'.


V nadaljevanju se nam odpre pogovorno okno 'Nastavi', ki nas vpraša, če želimo željeno aplikacijo in njene komponente popolnoma odstraniti – kliknemo 'Ok' ('V redu'). Med brisanjem nas opozori na določene datoteke, ki bi z izbrisom vplivale na delovanje drugih programov, zato le-teh ne izbrišemo.

 



 

4 Prvi zagon:

 

Bbližnjica do programa se nahaja pod Start ---> Vsi programi (All programs) ---> PhotoOrder_ime_fotografa.


Povezava s spletom

Pri zagonu programa moramo biti povezani s spletom, saj se moramo pri ponudniku fotografskih storitev identificirati.

 

Prijava z vpisom osebnih podatkov

Obvezna prijava je potrebna zaradi varnostnih razlogov pri naročilih, prav tako pa tudi zaradi komunikacije z izbranim fotografom.

Ob zagonu programa se nam prikaže vmesnik za prijavo 'Prijava'. Če uporabljamo ta program prvič, moramo v tem oknu klikniti 'želim se registrirati'. Odpre se registracijski obrazec, kamor vpišemo svoje osebne podatke. Pri podatkih, označenih z zvezdico, je navedba nujna, pri tistih brez zvezdice pa ni. Po izpolnitvi prijavnega obrazca se prijavimo v sistem s klikom na ikono 'V redu', ki jo najdemo na dnu okna.

 


 [ Nazaj ]


 

 5 Registracija:

 

Če uporabljamo ta program prvič, moramo v tem oknu klikniti 'želim se registrirati'. Odpre se registracijski obrazec, kamor vpišemo svoje osebne podatke. Pri podatkih, označenih z zvezdico, je navedba nujna, pri ostalih pa ne. Po izpolnitvi prijavnega obrazca dobimo na elektronski naslov, kerega smo vpisali, potrditveno povezavo. Ko v svojem elktrosnkem predalu kliknemo na tole povezavo, smo se dokončno registrirali v sitem FreePhoto. Sedaj ponovno dobimo elektronsko pošto z vsebino o uspešni registracije v sistem. Sedaj se lahko vpišemo v program.

 

 

OPOZORILO!

Če elektronskega sporočila niste prejeli, prosim preverite:

- pogosto se zgodi, da vam elektronsko sporočilo zazna kot vsiljeno pošto (spam, junk mail), zato prosim preverite v ali se nahaja sporočilo v tem oddelku vašega poštnega predala

- če sporočila ne najdete niti pod vsiljeno pošto, pomeni, da ste napačno vpisali svoj elektrosnki naslov, zato se poizkusite ponovno registrirat z veljavnim elektronskom naslovom

- če se po obeh zgornji korakih še vedno ne morete registrirat, pomeni da imamo na našem serverju tehnične težave. Zato vas prosimo, da počakate kakšno uro in poizkusite ponovno