Obdelava fotografij


  

Če dvokliknemo na sliko, ki jo želimo obdelati, se nam pdpre okno za obdelavo slike.

V desnem spodnjem kotu lahko prilagodimo velikost okna.

Sedaj lahko začnemo obdelovati sliko:

 

POVEČAVA:

Sliko si lahko prilagodimo glede na potrebe po vidljivosti slike. Če sliko povečamo in je ta večja od delovnega okolja, se z miško pomaknemo nad sliko in nanjo enkrat kliknemo. Sedaj z navigacijskimi tipkami (levo, desno, gor in dol) pomaknemo sliko na želen del vidljivosti.

 

SVETLOST:

Kjer z drsnikom uravnavamo svetlost slike.

 

KOTRAST:

Kjer z drsnikom uravnavamo kontrastnost slike.

 

RGB (rdeča, zelena in modra):

S premikom drsnikov spreminjamo barve slike. Pri tem je prvi drsnik za rdečo, drugi za zeleno in tretji za modro barvo.

 

GUMB 'Odstrani rdeče oči':

Če želimo odstraniti rdeče oči, pritisnemo na ta gumb. Na sliki se nam pokaže okvir, ki ga premaknemo na predel rdečega očesa. To storimo tako, da se z miško pomaknjemo v okvir in prisnemo levi gumb miške ter ga malo pridržimo. Sedaj premaknemo okvir na predel očesa. Če je okvir prevelik ali premajhen, ga zmanjšamo ali povečamo tako, da kliknemo z miško v spodnji desni kot okvirja, klik pridržimo in premikamo premikamo v želeno smer. Po potrebi ponovno popravimo položaj okvirja na oko.

 

Ko smo uspešno namestili okvir za odstranitev rdečih oči, pritisnemo gumb 'Enter' na tipkovnici ali izvedemo dvoklil z miško znotraj okvirja. Tako smo potrdili okvir za odstranitev rdečih oči.

 

GUMB 'Dodaj besedilo':

Če žeimo dodati besedilo na sliko, to storimo tako, da pritinsemo na gumb 'Dodaj besedilo'. Odpre se nam novo okno, kjer v delovno okolje vpišemo besedilo (za besedilo imamo pripravljena dva gumba, ki izpišeta današnji datum in ime slike - datoteke). Sedaj lahko izberemo barvo pisave in font (tip pisave, velikost, krepko, poševno, podčrtano ...).

Ko smo končali z besedilom, pritisnemo gumb 'V redu'. Sedaj se nam je na sliko prenesel okvir z našim besedilom. Okvir premaknemo v želeni del slike, kar storimo tako, da kliknemo z miško znotraj okvirja in klik pridržimo. Sedaj premaknemo okvir na želeni del.

Ko smo uspešno nastavili besedilo, moramo potrditi naš izbor, to pa naredimo s pritiskom na gumb 'Enter' ali z miškinim dvoklikom znotraj okvirja.

 

POTRDITEV VSEH SPREMEMB:

Ko smo z obdelavo slike končali, pritisnemo na gumb 'V redu', ki se nahaja v desnem spodnjem kotu okna. Če z obdelavo nismo zadovoljni, pa lahko še vedno pritisnemo na gumb 'Prekliči', ki izbriše vse spremembe, ki so nastale na sliki.