Hitra navodila za uporabo


 

1. Namestitev (prenos, namestitev programa in registracija)

 

1.1 Prenos
Na spletnih straneh izbranega ponudnika fotografskih storitev poiščemo računalniški program FreePhoto, ki ga zelo enostavno prenesemo na naš računalnik.

 

1.2 Namestitev
Če pri prenosu namestitvenega programa CreativOrder izberemo 'Run' ('Odpri'), se nam bo namestitveni program zagnal samodejno. Če pa izberemo 'Save' ('Shrani'), poiščemo namestitveno datoteko in jo z dvoklikom zaženemo.
Sledimo postopku namestitve in že v nekaj trenutkih je program uspešno nameščen na našem računalniku.

 

1.3 Registracija
Ob prvem zagonu programa se je potrebno registrirati. Registracija je obvezna zaradi varnostnih razlogov.
To storimo tako, da kliknemo na besedilo 'Želim se registrirati'. Odpre se spletna stran z osnovnimi podatki o naročniku, to stran pa je potrebno izpolniti. Po uspešnem vnosu teh podatkov kliknemo na potrditveno ikono.
Registracija pa še ni končana, saj smo na elektronski naslov, ki smo ga vpisali v registracijskem obrazcu, prejeli elektronsko sporočilo z naslovom: 'Zahteva po registraciji', ki je bilo poslano s strani: 'Digital Photo Connectio'. Elektronsko sporočilo vsebuje ID uporabnika, ki nam ga je določil sistem, geslo, ki smo ga vpisali v registracijski obrazec in potrditveno povezavo (link), kamor je potrebno klikniti, saj se sicer registracija ne izvrši dokončno. Odpre se nam nova spletna stran, kjer so vpisani vsi naši podatki. Če so le-ti povsem pravilni, dokončno potrdimo našo registracijo, v nasprotnem primeru popravimo vnosna polja in nato dokončno potrdimo našo registracijo. Po dokončni potrditvi naše registracije bi morali prejeti elektronsko sporočilo z naslovom 'Registracija je uspela!', ki je bilo poslano s strani 'FreePhoto'.
Sedaj se lahko uspešno prijavimo v sistem FreePhoto in sicer tako, da vpišemo ID uporabnika in geslo, ki smo ju prejeli po elektronski pošti. Po vnosu kliknemo na potrditveni gumb 'V redu'.

 


POGOSTE TEŽAVE PRI REGISTRACIJI:
Najpogostejša težava, ki se pojavlja pri registraciji, je ta, da ne prejmemo elektronskega sporočila s potrditveno povezavo. Razlogov za to je lahko več:
-        napačno podan elektronski naslov pri vnosu v registracijski obrazec. Najbolj preprosta rešitev je ta, da ponovno izpolnite registracijski obrazec

-       vaš sistem za prejemanje elektronskih sporočil je elektronsko sporočilo zaznal kot nezaželeno pošto (spam ali junk e-mail). V tem primeru poglejte pod oddelek nezaželena pošta (spam ali junk e-mail) in poiščite elektronsko sporočilo z naslovom 'Zahteva po registraciji', ki je bilo poslano od 'FreePhoto'.

 



 

2. Naročanje fotografij


Po uspešni prijavi v sistem bomo naročili izbrane fotografije. Kako to storimo?

 

2.1 Dodajanje fotografij v predizbor

S klikom na gumb 'Dodaj' se nam odpre datotečni sistem našega računalnika. Poiščemo izbrano mapo in označimo slike:

 

- ena slika:
 Z miško označimo želeno sliko in kliknemo 'Open' ('Odpri')

 

- več slik:
 Za večje količine fotografij uporabimo tipko Shift ali Ctrl in z miško označujemo slike. Lahko uporabimo tudi funkcijo Ctrl (jo držimo) + a, s čimer označimo vse slike v tekoči mapi in kliknemo 'Open' ('Odpri').

S ponovnim klikom na gumb 'Dodaj' lahko obstoječim slikam dodamo še druge.

 

2.2 Dodajanje slik v naročilo
Sedaj se je potrebno odločiti, katere fotografije bomo naročili, koliko in v kakšnih dimenzijah. Slike, ki smo jih dodali v predogled, najdemo v levem sivem polju programa. V naročilo jih lahko dodajamo na sledeč način:

 

-          Izbira vseh fotografij:
Če želimo izbrati vse prikazane fotografije, ki so vidne v levem sivem polju programa, to enostavno storimo tako, da pritisnemo na ikono 'izberi vse', ki se nahaja nad levim sivim poljem. Sedaj naj bi se vse fotografije obarvale v rumene kvadratke. V nadaljevanju vas bomo seznanili z dodajanjem slik v naročilo.

 

Levi gumb : izberi vse
Desni gumb: odznači vse
 

   - Izbira posameznih slik:
Posamezne slike izberemo tako, da z miško kliknemo na eno izmed slik, ki so vidne v levem sivem polju programa. Posamezna slika se je obarvala v rumen kvadratek. Če k tej sliki želimo dodati še katero drugo sliko, to storimo tako, da držimo tipko 'Ctrl' in z miško poklikamo še ostale slike, ki jih želimo dodati. Tudi te so se obarvale v rumen kvadratek. Za nadaljevanje dodajanja slik v naročilo berite dalje. 

 

Ko imamo narejen izbor, kliknemo na format slik, ki jih želimo imeti. Formate najdemo na desni strani programa nad tabelo (npr: 10 x 14, 10 x 15, 13 x 18 …). Sedaj naj bi se vse izbrane slike prenesle v naročilo, kar je vidno v tabeli na desni strani.
V tabeli lahko hitro in enostavno spreminjamo količino določene slike. To storimo tako, da stisnemo pri izbrani sliki na stolpec 'Število' in to število spremenimo. S pritiskom na ikono 'X', ki se nahaja popolnoma desno v tabeli, lahko izbrano fotografijo tudi odstranimo.
V desnem kotu programa lahko nadzorujemo, koliko brezplačnih fotografij nam je še ostalo v modulu za pošiljanje brezplačnih fotografij. V samoplačniškem modulu pa bo na tem mestu pisalo, kolikšna je skupna cena našega trenutnega naročila.

 


 

3. Pošiljanje naročila


Svetujemo vam, da pred pošiljanjem naročilo, ki ga nameravate oddati, preventivno shranite.

 

3.1 Shrani naročilo
Naročilo shranimo tako, da v programu kliknemo na ikono, ki je podobna disketi ('Shrani naročilo') ali kliknemo na gumb 'FreePhoto', kjer izberemo 'Shrani naročilo'. Odpre se nam pogovorno okno in datotečni sistem. Izberemo mapo, kamor bomo shranili naročilo, vpišemo ime naročila in kliknemo na potrditveno ikono.

 

3.2 Pošiljanje naročil
Sedaj je naše naročilo uspešno izpolnjeno in tudi shranjeno, zato ga lahko pošljemo izbranemu ponudniku fotografskih storitev. To storimo s klikom na ikono 'Pošlji naročilo'.
Odpre se nam pogovorno okno, kjer izberemo vrsto fotopapirja in način prilagoditve fotografije glede na dimenzije. Če nimamo posebnih zahtev, kliknemo 'Naprej'. Tokrat se nam odpre novo pogovorno okno s splošnimi podatki uporabnika in prevzema naročila. Če se pri registraciji nismo nikjer zmotili, potem bodo vnosna polja že pravilno izpolnjena, tako da nam ostane le še odločitev, na kak način bomo fotografije prevzeli. Če se z vsem strinjamo, lahko kliknemo 'Naprej'. Odpre se pogovorno okno s povzetkom naročila in ceno, ki jo bomo morali plačati. Sedaj nam preostane le še to, da naročilo oddamo. To naredimo s klikom na gumb 'Pošlji'. Naročilo se je pričelo prenašati iz vašega računalnika do ponudnika fotografskih storitev. Pošiljanje utegne trajati dlje česa, kar je odvisno od hitrosti internetne povezave vašega računalnika. Po uspešnem prenosu podatkov nam program sporoči, da je bilo naročilo poslano uspešno, hkrati pa na naš elektronski naslov prejmemo potrdilo o poslanem naročilu. Potrebno je le še počakati, da bodo fotografije ustvarjene.

 

POGOSTE TEŽAVE PRI POŠILJANJU NAROČIL:
Pogosto se zgodi, da se med pošiljanjem prekine povezava s strežnikom. V tem primeru vas bo program obvestil o napaki. Odprlo se bo pogovorno okno, kjer bo pisalo, da se je povezava s strežnikom prekinila. Na tem koraku imate možnost, da s pošiljanjem naročila nadaljujete (možno le, če je povezava med vašim računalnikom in strežnikom ponovno vzpostavljena) ali pa da prenos sporočila prekinete. V slednjem primeru vaše naročilo ne bo uspešno dostavljeno na strežnik in naročila ne boste oddali. Še vedno pa ga lahko shranite in poskusite kasneje še enkrat poslati.